top of page

Verhalen

Elke begraafplaats is een plek vol verhalen. Dit geldt ook voor Oud-Loosdrecht. De geschiedenis van de begraafplaats, de grafmonumenten en vooral de mensen die er begraven zijn. Elk graf, elke steen, traditioneel of modern staat voor een verhaal en die verhalen zouden verteld moeten worden. Een kleine greep uit deze verhalen vindt u hieronder.

Ook liggen op de begraafplaats van Oud-Loosdrecht de heer Pieter van de Poll en zijn vrouw Diederica Lydia Elisabeth Breil. Eenvoudige grafstenen voor een zeer welvarend echtpaar. Pieter van de Poll was lid van de provinciale staten van Utrecht. Hij bewoonde samen met zijn de vrouw, zij hadden geen kinderen, de Heerenhofstede “Land- en Heizicht” in Oud-Loosdrecht.

Van hun rijkdom dateert nog de St. wijlen Pieter van de Poll. Hier werd vastgelegd dat er jaarlijks geld beschikbaar moest komen voor ‘behoeftigen van alle gezindten van de Hervormde Gemeente van Oud- en Nieuw Loosdrecht’. Dat hij later notarieel liet vastleggen dat de steun ook voor ‘andere gezindten in de burgerlijke Gemeente Loosdrecht, met inbegrip alzoo ook van Mijnden en Oud-Over’ zou moeten worden aangewend, laat zien dat Pieter van de Poll een ruimdenkend man was.

Grafsteen

Zo maar een grafsteen: Mijndert Vlug overleden op 5 mei 1945, 54 jaar oud.

Hij raakte verzeild in een vuurgevecht tussen Duitse eenheden en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten. Hij werd dodelijk getroffen. Zijn graf wordt dan ook aangemerkt als Oorlogsgraf

Pieter van de Poll

Verhaal - Grafsteen.JPG
Verhaal - Pieter Poll.JPG

Johannes Timmerman

Verhaal - Timmerman.JPG

Dan is er nog het graf van Johannes Timmerman die getrouwd was met Klaasje van Henten. Johannes Timmerman was van 1908 -1931 wethouder van de Gemeente Loosdrecht. Hij heeft veel betekend voor deze Gemeente. Dit blijkt wel uit de grafsteen die door de Gemeente Loosdrecht werd aangeboden na zijn dood.

Dirk Smorenberg

​

Dirk Smorenberg ligt sinds september 1960 in Oud-Loosdrecht begraven. In 1924 vestigde hij zich in Loosdrecht.  Hij geldt als één van de weinige art-deco-schilders van Nederland. Hij was autodidact. Aanvankelijk woonde en werkte hij in  Bergen en Alkmaar, hij werd in 1883 in Alkmaar geboren. 

Hij werd beïnvloed door de Zwitserse expressionist Ferdinand Hodler. Na omzwervingen met Filarski door Europa en de Verenigde Staten vestigde hij zich in Oud-Loosdrecht. Daar sloeg hij een andere weg in.

Hij schilderde figuren, bloemen en vooral decoratieve landschappen en waterlelies, waarvoor hij inspiratie opdeed in het waterrijke Noord-Hollandse landschap.

Smorenberg was een onafhankelijk en origineel schilder. Bij een aantal van zijn werken ontwierp hij een bijpassende lijst.

​

smorenberg.jpg

Winterlandschap in Oud-Loosdrecht

met op de achtergrond de Hervormde Kerk van Oud-Loosdrecht.

Johanna van Henten

 

Hier ziet u een foto van het echtpaar Bakker - van Henten.

Jan Bakker en Johanna van Henten trouwden op 24 augustus 1927. Zij vetrokken naar Indonesië. In 1928 werd, te Tandjong Pinang, hun zoon Nico Frans Bakker geboren. Johanna werd echter ernstig ziek en zij vertrok in 1929 met haar man en kind met de s.s. Christiaan Huygens naar Nederland. Zij overleed aan boord bij Perim (Jemen). Haar lichaam werd aan land gebracht. De weduwnaar en zijn zoontje, plus de baboe, voeren door naar Holland. Het waarschijnlijk gebalsemde lichaam arriveerde in een loden kist +/- drie weken later. De begrafenis vond plaats op 24 juni 1929 in Oud-Loosdrecht.

Haar zoon Nico Frans Bakker werd in het graf bijgezet in december 1987.

IMG_0113.JPG
bottom of page